užitočné články

Zmeňte Raspberry Pi na XBMC Media Center za menej ako 30 minút

Najlepšie počítače domáceho kina sú malé, tiché a lacné - takže veľkosť Raspberry Pi s veľkosťou 35 bodov je tou najlepšou voľbou. Tu je návod, ako z tejto malej dosky pre domácich majstrov urobiť lacné a tiché mediálne centrum za pol hodiny. [Skok]

Pozrite sa na video vyššie, kde nájdete stručné ukážky toho, čo projekt znamená a čo získate na konci.,

Aktualizácia: Raspberry Pi týždeň je u konca! Vyskúšajte týchto sprievodcov Raspberry Pi a pozrite si všetky zábavné veci, ktoré sme urobili, a pozrite si našu značku Raspberry Pi, kde nájdete ďalšie skvelé projekty.

Minulý týždeň sme vás prešli niekoľkými bežnými projektmi, s ktorými sa ľudia stretávajú s ich Raspberry Pi, ako napríklad:

• Nainštalujte Raspbian a začnite s Raspberry Pi DIY
  • Vybudujte si multimediálne centrum poháňané XBMC
  • Nastavte si osobnú sieť VPN na bezpečné prehliadanie kdekoľvek
  • Vytvorte prijímač AirPlay a stereofónny spoločník
  • Desať ďalších úžasných projektov pre Raspberry Pi a ďalšie zdroje

Čo budete potrebovať

Uvedenie XBMC do prevádzky a prevádzka na Pi je jednoduché, ale najskôr musíte zhromaždiť svoje materiály. Získanie tých správnych môže byť rozdielom medzi 30-minútovým mediálnym centrom a 30-hodinovou bolesťou hlavy, takže tu je to, čo budete chcieť vyzdvihnúť (aj keď už môžete mať väčšinu):

• Raspberry Pi : Ak si nie ste istí, kde kúpiť, prečítajte si náš úvod do programu Pi, kde nájdete viac informácií. Raspberry Pi 2 je najvýkonnejšou a teda najlepšou voľbou pre tento projekt.
  • Kábel HDMI alebo kompozitný video kábel : Tento kábel budete potrebovať na pripojenie zariadenia Raspberry Pi k televízoru alebo monitoru. Môžete ich získať lacno v Monoprice, ak ich ešte nemáte.
  • Karta SD s kapacitou 8 GB (alebo lepšia) a čítačka kariet (ak nemáte zabudovanú v počítači): Môžete ísť menšie alebo pomalšie, ale karta triedy 8 GB s najlepším výkonom vám prinesie najlepší výkon. som celkom lacný. Väčšina kariet SD bude fungovať, ale niektoré nie sú kompatibilné, a preto spôsobujú problémy. Na tejto stránke môžete zistiť, ktoré karty sú kompatibilné, alebo nájsť miesto, kde si môžete kúpiť kompatibilnú kartu s predinštalovaným operačným systémom. Upozorňujeme, že ak používate originálny Raspberry Pi, budete chcieť z tohto zoznamu vybrať SDHC kartu, ale ak používate novšiu Raspberry Pi 2, budete chcieť microSDHC kartu.
  • Klávesnica a myš USB : Akákoľvek štandardná klávesnica alebo myš USB. Bezdrôtové (nie Bluetooth) periférie fungovali pre mňa, ale po zavedení Raspberry Pi som ich musel odpojiť a znovu zapojiť. S plne zapojenými klávesnicami a myšami budete mať menej problémov.
  • Éterový kábel : Spraví sa akýkoľvek štandardný kábel Ethernet.
  • Kvalitný napájací zdroj micro USB (odporúča sa 5 V 2A) : Odporúčame kúpiť si zariadenie špeciálne pre Raspberry Pi, aby ste sa uistili, že sa nestretnete so žiadnymi problémami. Niektoré nabíjačky smartfónov môžu fungovať; niektorí nie.
  • Diaľkové ovládanie : Ak nechcete používať myš a klávesnicu na ovládanie mediálneho centra po jeho nastavení, budete potrebovať diaľkové ovládanie. Viac informácií nájdete v zozname podporovaných diaľkových ovládačov spoločnosti Raspbmc a v našom sprievodcovi výberom diaľkového ovládača.
  • Pevný disk USB (voliteľný) : Ak nechcete streamovať videá z iných počítačov, budete chcieť, aby sa pevný disk USB pripojil k zariadeniu Pi, kde sa uložia vaše videá.
  • Prípad pre Raspberry Pi (voliteľné) : Ak si neželáte, aby vo vašej zábavnej jednotke sedeli vaše holé dosky Pi, odporúčame vám ich vložiť do modrej skrinky.
  • 3, 5 mm stereofónny zvukový kábel (voliteľné) : Túto možnosť potrebujete iba v prípade, že používate analógové video a chcete pripojiť Raspberry Pi k súprave externých alebo interných reproduktorov na televízore alebo monitore. Ak používate HDMI, môžete to preskočiť.
  • Inštalátor Raspbmc, ktorý umiestni Raspbmc - verziu XBMC s optimalizáciou Raspberry Pi - na vašu SD kartu. Toto môžete získať zadarmo na webovej stránke spoločnosti Raspbmc. ()

Používame Raspbmc pre túto príručku, ale existujú aj ďalšie súbory XBMC, ak im chcete dať šancu. Viac informácií nájdete v našom porovnaní Raspbmc, OpenELEC a Xbian.

Čo dostanete (a nebudete)

Raspberry Pi je šikovným mediálnym centrom, najmä za cenu. Až budete hotoví, budete mať krabicu XBMC, ktorá dokáže prehrávať video s rozlíšením 720p ako šampión z iných počítačov vo vašej sieti alebo z lokálne pripojenej jednotky USB. Bude to maličké, takže ho môžete umiestniť kamkoľvek a úplne ticho, takže nebudete mať žiadny zvuk, ktorý by konkuroval zvuku z filmu.

Avšak v porovnaní s inými silnejšími zostavami existujú niektoré veci, ktoré Pi nerobí. Nebude streamovať obsah z internetu (napríklad Hulu) a pri videozáznamoch s rozlíšením 1080p sa môžete stretnúť s koktaním. Závisí to trochu od toho, aký druh zvuku máte na svojich videách, a tiež od toho, kde sú uložené - ak ich budete vysielať v sieti, bude väčšia pravdepodobnosť, že budú koktat, ako keby ste ich prehrávali priamo z Pevný disk USB. S vylepšovaním softvéru sa tieto veci môžu vylepšiť, ale momentálne nie sú pre nás dostatočné na to, aby zaručili bezchybné prehrávanie 1080p.

Ponuky Raspberry Pi sa určite tiež budú cítiť trochu pomalšie a nezaťažia sa fanart s vysokým rozlíšením ani výkonnejšie súbory - takže ak hľadáte mimoriadne oklamanú, nádhernú pokožku XBMC, môžete mať tu šťastie. Avšak ako sekundárne mediálne centrum pre menšie televízory alebo ako mediálne centrum pre jednoduché prehrávanie 720p je potrebné počítať s touto silou.

Krok 1: Vložte Raspbmc na svoju SD kartu

Predtým, ako si Raspberry Pi pripojíte k televízoru, musíte si na svoju kartu SD nainštalovať inštalátor Raspbmc. Ak chcete začať, vložte kartu SD do počítača. Ak používate systém Windows, stiahnite si inštalačný program z tejto stránky a spustite ho na pracovnej ploche, aby ste na kartu SD umiestnili Raspbmc. Používatelia počítačov Mac a Linux budú musieť spustiť niekoľko príkazov terminálu, ale nie je to príliš ťažké. Po inštalácii na kartu SD ju vysuňte a prejdite na ďalší krok.

: Používatelia počítačov Mac by mali vyskúšať tento program pre OS X, ktorý nainštaluje Raspbmc na vašu SD kartu bez akýchkoľvek problémov. Netestovali sme to sami, ale niektorí z vás si všimli, že to funguje dobre!

Krok dva: Pripojte Raspberry Pi a nainštalujte Raspbmc

Teraz je čas pripojiť Raspberry Pi k TV. Všetko by tu malo byť celkom samozrejmé: zapojte kábel HDMI do televízora, zapojte ethernetový kábel do smerovača, vložte kartu SD do Raspberry Pi a zapojte napájací kábel Micro USB do steny. Keď ho zapojíte do steny, malo by sa zapnúť a naštartovať z SD karty a začať proces inštalácie.

Počas tohto kroku by ste nemali robiť nič. Len sa uistite, že inštalátor robí svoju prácu, a po dokončení sa vráťte o 15 až 25 minút. Po dokončení by sa mal automaticky reštartovať do XBMC.

Krok 3: Vylepšite svoje nastavenia pre optimálne prehrávanie

Prekvapenie! Už ste tam väčšinou na ceste a sotva to vyžadovalo nejakú prácu. Teraz, keď máte naštartované XBMC, všetko, čo musíte urobiť, je vyladiť niekoľko nastavení, aby ste sa uistili, že všetko funguje hladko. Tu je to, čo odporúčame:

• Rozlíšenie nájdete v časti Nastavenia> Systém> Video výstup. Ak sledujete iba videá s rozlíšením 720p, mali by ste to zmeniť na 720p. Malo by to pomôcť systému a ponukám cítiť sa trochu chrapľavejšie.
  • Preklikajte, nájdete v časti Nastavenia> Systém> Výstup videa> Kalibrácia videa. Ak zistíte, že rozhranie XBMC presahuje okraje televíznej obrazovky, budete chcieť svoje video kalibrovať pomocou tohto sprievodcu a opraviť ho.
  • Profil výkonnosti systému v časti Programy> Nastavenia Raspbmc> Konfigurácia systému. Toto je nastavenie špecifické pre Raspberry Pi, ktoré v podstate umožňuje pretaktovanie zariadenia, takže všetko beží trochu rýchlejšie a trochu plynulejšie. Odporúčam vyskúšať nastavenie „Fast“ (Rýchlo), ktoré všetko urýchli bez straty stability. Nastavenie „Super“ bude ešte podstatne rýchlejšie, predstavuje možnosť nestability (: nezruší vašu záruku, ako bolo uvedené vyššie; vaša záruka zostane neporušená pri vysokých úrovniach pretaktovania). Ak ste oboznámení s pretaktovaním, môžete vykonať vylepšené vylepšenia preťaženia.
  • Licenciu MPEG2 Codec, ktorú musíte kúpiť v obchode Raspberry Pi a povoliť v časti Programy> Nastavenia Raspbmc> Konfigurácia systému. To vám umožní prehrávať videá MPEG-2, ktoré Pi nemôže prehrávať mimo poľa. Ak nemáte žiadne videá vo formáte MPEG-2, môžete to preskočiť.

Keď s tým skončíte, môžete prejsť priamo na nášho Kompletného sprievodcu XBMC a zistiť, ako pridať videá do svojej knižnice, nainštalovať doplnky a prispôsobiť svoje nastavenie od hlavy až k päte. Ak naozaj chcete kopať do päty, pozrite sa na ďalšie zostavenia XBMC pre Raspberry Pi, ako napríklad OpenELEC alebo Xbian. Inštalácia si vyžaduje trochu viac práce, ale v niektorých prípadoch môže byť o niečo rýchlejšia, hoci sú tiež trochu menej vybavené. Vyskúšajte každý a rozhodnite sa, ktorý sa vám najviac páči!

,