zaujímavý

Ak chcete vidieť, čo verejne zdieľate na Facebooku, použite „Zobraziť ako“

Je to späť - tak trochu. Facebook oficiálne obnovil svoju funkciu Zobraziť ako spôsob, ako zistiť, ako vyzerá váš profil pre ľudí, ktorí nie ste. Je to skvelý nástroj na ochranu osobných údajov s niektorými novými nepríjemnými obmedzeniami.

Vo svojej pôvodnej inkarnácii bola možnosť „Zobraziť ako“ na Facebooku skvelým spôsobom, ako skontrolovať, či vaše nastavenia ochrany osobných údajov fungovali tak, ako ste ich zamýšľali, najmä ak ste sa snažili zabrániť konkrétnym ľuďom (napríklad vašim rodičom) vidieť rôzne aspekty. svojho života radšej nie. Mohli ste vidieť, ako vyzeral váš profil z pohľadu ktoréhokoľvek z vašich priateľov, a tiež, aké informácie ste verejne zdieľali s ľubovoľným náhodným používateľom internetu, ktorý narazil na váš profil.

Znie to skvele, však? Až kým Facebook nenahlásil, že by chyba v položke „Zobraziť ako“ mohla umožniť napadnutému útočníkovi prevziať účet alebo prihlásiť sa na niekoľko ďalších webových stránok ako vy (prostredníctvom funkcie jednotného prihlásenia Facebooku). Tento neporiadok v oblasti ochrany osobných údajov ovplyvnil najmenej 50 miliónov používateľov a Facebook odpovedal okamžitou deaktiváciou tejto funkcie.

Facebook teraz oživil „View As“ - dúfajme, že trochu bezpečnejšie ako predtým. Môžete však k nemu pristupovať iba v aplikácii pre Android pre systém Android alebo iOS od Facebooku, keď sme písali tento článok, a nie je až taký výkonný ako predtým. Nevidíte, čo konkrétni priatelia môžu vidieť vo vašom profile, ale môžete sa aspoň ubezpečiť, že verejne nezdieľate informácie, ktoré ste nechceli.

iOS

Na stránke svojho profilu nájdete „Zobraziť ako“. Navigujte tam klepnutím na ikonu hamburgera v pravom dolnom rohu a klepnutím na „Zobraziť profil“ v ​​hornej časti. (Alebo pre skratku, jednoducho klepnite na svoj profilový obrázok vľavo od stavového poľa „Čo máš na mysli“ na hlavnej obrazovke Facebooku.)

Odtiaľ klepnite na ikonu trojbodky, ktorá je napravo od ikony ozubeného kolieska a veľkej modrej ikony „Pridať príbeh“. Uvidíte malé rozbaľovacie menu, ktoré má v hornej časti okna „Zobraziť ako“. Klepnite na ňu a zobrazia sa všetky informácie, ktoré vaša stránka profilu Facebook zdieľa so svetom.

Android

Vytiahnite svoj profil klepnutím na svoju profilovú fotografiu vľavo od políčka „Pridať príspevok“ na hlavnej obrazovke aplikácie Facebook alebo klepnutím na ikonu hamburgera v pravom hornom rohu aplikácie Facebook a vyberte „Zobraziť profil“ na vrchu. Teraz sa zobrazí veľké tlačidlo „Zobraziť ako“ vľavo od položky „Pridať do príbehu“ v riadku ikon pod vaším menom a úvodným textom. Klepnutím na ňu zobrazíte, ako vyzerá verejné zobrazenie vášho profilu.

Nezabudnite upraviť, čo zdieľate

Verzia iOS funkcie „View As“ vám nedáva jednoduchý spôsob, ako skočiť do úpravy vášho profilu - ak chcete začať obmedzovať to, čo môže vidieť niekto -, ale v systéme Android získate veľké, tlsté tlačidlo „Edit Profile“. keď používate možnosť „Zobraziť ako“.

Domnievam sa, že je ešte rýchlejšie používať plochu alebo laptop na úpravu nastavení Facebooku, zatiaľ čo držíte telefón, aby ste skontrolovali, čo ľudia uvidia, ale to som len ja. Neexistuje však žiadne slovo o tom, či sa na webovej stránke verzie vášho profilu Facebook znova zobrazí „Zobraziť ako“. Na objasnenie tejto funkcie som sa obrátil na Facebook, ale nikdy neodpovedali. Možno je naše priateľstvo napäté.